23 de definitzii pentru atmosfera
din care- explicative (11)
- morfologice (4)
- relatzionale (4)
- specializate (2)
- enciclopedice (1)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
ATMOSFÉRA (3) atmosfere s. f. 1. Invelish gazos care inconjoara Pamantul; aer; spec. aer care il respira cineva. ♦ Fig. Mediul social inconjurator; ambiantza. ♦ Fig. Stare de spirit care se creeaza in jurul cuiva sau a ceva. 2. Masa de gaze shi de vapori aflata intrun spatziu in care au loc reactzii chimice. 3. Unitate de masura a presiunii gazelor. Din fr. atmosphère.
atmosféra sf [At: NEGRUZZI S. I 291 / Pl: ~re / E: fr atmosphère] 1 Sfera de gaze care inconjoara o planeta. 2 (Prc) Aer respirat de fiintze. 3 (Fig) Mediu social in care traieshte cineva. 4 (Fig; ie) A face ~ A crea o anumita dispozitzie celor din jur. 5 (Fiz) Greutate a unei coloane de mercur cu inaltzimea de 76 cm shi baza 1 cm2 (1 033g) luata k unitate de masura a presiunii. 6 Masa de gaze aflata intrun spatziu in care au loc reactzii chimice.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ATMOSFÉRA (3) atmosfere s. f. 1. Invelish gazos care inconjoara pamantul; aer; spec. aer care il respira cineva. ♦ (Fig.) Mediul social inconjurator; ambiantza. ♦ (Fig.) Stare de spirit care se creeaza in jurul cuiva sau a ceva. 2. Masa de gaze shi de vapori aflata intrun spatziu in care au loc reactzii chimice. 3. Unitate de masura a presiunii gazelor. Din fr. atmosphère.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de RACAI
- actziuni
ATMOSFÉRA (II) atmosfere s. f. I. 1. Invelish gazos care inconjura pamintul (shi care ia parte impreuna cu acesta la mishcarea de rotatzie). V. vazduh. Aceasta noapte fericita... in atmosfera stravezie impaciuirea shia intins. MACEDONSKI O. I 64. Niciodata mindrul vultur... Acel domn al atmosferei... De o pradasha bogata inca nu sandestulat. ALEXANDRESCU P. 138. 2. Aerul carel respira cineva. Dimineatza te deshteptai intro atmosfera groasa shi grea. NEGRUZZI S. I 291. ◊ Fig. Mediul social inconjurator lumea in care traieshte cineva ambiantza. Casa lui de pustnic... shi atmosfera lenesha shi flegmatica a cafenelei: asta era toata viatza lui. EMINESCU N. 36. 3. Stare de spirit (favorabila sau nefavorabila) care se creeaza in jurul unei persoane a unei institutzii etc. Prinzul sa ispravit intro atmosfera de ghetzarie. SADOVEANU N. F. 160. ◊ Expr. A face atmosfera = a crea o anumita stare de spirit (binevoitoare sau rauvoitoare) fatza de o persoana fatza de un scop urmarit etc. II. Unitate de masura a presiunii gazelor (echivalenta cu greutatea unei coloane de mercur inalta de 76 cm cu o sectziune de 1 cm2 shi corespunzind unei presiuni de 1033 gr. pe cm2). Cazan cu o presiune de 9 atmosfere.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ATMOSFÉRA (II) atmosfere s. f. I. 1. Invelish gazos care inconjura pamantul; aerul care il respira cineva. ♦ Fig. Mediul social inconjurator; ambiantza. 2. Fig. Stare de spirit care se creeaza in jurul cuiva sau a ceva. ◊ Expr. A face atmosfera = a crea o anumita stare de spirit in legatura cu o persoana cu un scop urmarit etc. II. Unitate de masura a presiunii gazelor. Fr. atmosphère (< gr.).
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
ATMOSFÉRA s.f. I. 1. Stratul de aer care inconjoara Pamantul. 2. (Fig.) Stare de spirit; situatzie stare mediu in care traieshte cineva ceva. II. Unitate de masura a presiunii gazelor egala cu greutatea unei coloane de mercur la 0° cu o sectziune de 1 cm2 inalta de 76 cm. [Cf. fr. atmosphère it. atmosfera < gr. atmosphaira < atmos abur sphaira sfera].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ATMOSFÉRA s. f. 1. strat de aer care inconjura unele corpuri cereshti. 2. masa de gaze aflata intrun spatziu in care se produce o reactzie fizicochimica. 3. (fig.) stare de spirit; mediu cadru ambiantza. 4. unitate de masura a presiunii. (< fr. atmosphère gr. atmoosphaira)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
ATMOSFÉRA1 f. 1) Invelish gazos care inconjura Pamantul; aer; cer; vazduh. 2) Amestec de gaze care il respira vietatzile aerobice; aer. 3) fig. Stare de spirit care se creeaza in jurul cuiva sau a ceva; mediu social. ~ apasatoare. ◊ A face ~ a crea o anumita stare de spirit. [G.D. atmosferei; Sil. mosfe] /<fr. atmosphere gr. atmosphaira
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ATMOSFÉRA2 ~e f. fiz. Unitate de masura pentru presiune.[G.D. atmosferei; Sil. mosfe] /<fr. atmosphere gr. atmosphaira
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
atmosfera f. 1. strat de aer care infashura globul pamantesc; 2. aerul ce respiram; 3. fig. mediu in care traim: atmosfera de intrigi.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*atmosféra f. pl. e (d. vgr. atmós abur shi sphaira sfera). Aeru care invaleshte tot pamintu. Masura fortzeĭ aburuluĭ dintr’o mashina (1 kg. 033 pe un centimetru patrat): presiune de zece atmosfere. Fig. Mediu in care traim: atmosfera de intrigĭ. A face cuĭva atmosfera (favorabila saŭ nu) a pregati publicu pentru saŭ contra luĭ. Inaltzimea atmosfereĭ dupa invatzatu francez Biot e de 40000 de metri. Presiunea atmosfereĭ pe un om de marime obishnuita e de 17000 de chilograme cares contrabalantzate de reactziunea fluidelor din corpu nostru. Astronomia zice k toate plantele shi satelitziĭ lor afara de luna aŭ atmosfera.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
!atmosféra (mosfe/mosfe) s. f. g.d. art. atmosférei; (unitate de masura) pl. atmosfére; simb. (atmosfera tehnica) at (atmosfera absoluta) ata/atü (atmosfera fizica) atm
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de nsho_ci
- actziuni
atmosféra s. f. (sil. mf. sfe) g.d. art. atmosférei; (unitate de masura) pl. atmosfére
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
atmosfera
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
atmosfera re.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
ATMOSFÉRA s. v. vazduh.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ATMOSFÉRA s. v. ambiantza anturaj cadru cerc mediu sfera societate.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ATMOSFERA s. aer cer slava spatziu vazduh zari (pl.) (livr. fig.) eter tarie. (Sa ridicat in ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
atmosfera s. v. AMBIANTZA. ANTURAJ. CADRU. CERC. MEDIU. SFERA. SOCIETATE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
ATMOSFERA patura de aer ce inconjura pamantul shi se deplaseaza o data cu el in spatziu. Densitatea atmosferei este de 123 kg/mi3 la nivelul marii sau de 1019 particule/cm3 ajungand k la 1500 km sa fie de 1015 ori mai mica. Luand in considerare variatzia temperaturii cu altitudinea se disting urmatoarele zone: troposfera stratosfera mezosfera shi termosfera. Pentru aviatzie importante sunt treposfera (care se intinde de la suprafatza pamantului pana la cca 10 km zona turbulenta in care au loc schimbarile vremii) shi stratosfera.
ATMO „vapori aer gaze atmosfera; gazos aerian atmosferic”. ◊ gr. atmos „aburi vapori” > fr. atmo germ. id. it. id. engl. id. > rom. atmo. □ ~fil (v. fil1) adj. care intra in compozitzia atmosferei terestre; ~goniograf (v. gonio v. graf) s. n. radiogoniograf adaptat pentru inregistrarea perturbatziilor atmosferice; ~graf (v. graf) s. n. aparat pentru inregistrarea perturbatziilor atmosferice; ~liza (v. liza) s. f. separare a unui amestec de gaze la trecerea prin peretzii unui vas poros; ~metru (v. metru1) s. n. instrument pentru masurarea cantitatzii de lichid evaporat de o planta intrun interval de timp dat; ~rinometru (v. rino v. metru1) s. n. aparat care inregistreaza shi masoara petele facute pe o suprafatza rece de vaporii de apa existentzi in aerul expirat pe nari; ~sfera (v. sfera) s. f. invelish gazos care inconjoara globul terestru.
- sursa: DETS (1987)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
ATMOSFÉRA (< fr. {i}; {s} gr. atmos „abur” + sphaira „sfera”) s. f. 1. Invelish gazos alcatuit din aer care inconjura Pamintul fara o limita superioara precisa trecind treptat in spatziul interplanetar. Masa ei reprezinta 0000001 din masa globului pamintesc iar pe 1 cm2 din suprafatza terestra actzioneaza o masa de aer egala cu 1 kg. Densitatea a. scade cu altitudinea. Proprietatzile a. se mentzin pina la alt. de 3.000 m. Compozitzia ei se schimba in altitudine. In cadrul a. se deosebesc straturile: troposfera stratosfera mezosfera ionosfera (termosfera) exosfera. ♦ Fig. Mediu social ambiantza; stare de spirit creata in jurul cuiva sau a ceva. 2. Unitate de masura tolerata a presiunii: a) a. tehnica 1 at = 1 kgf/cm2 = 0981 x 105 N/m2 (a. tehnica absoluta 1 ata; a. tehnica suprapresiune = 1 ats); b) a fizica (sau standard normala) 1 atm = 760 mmHg = 1013 x 105 N/m2. 3. Masa de gaze shi de vapori creata intrun spatziu limitat in care au loc reactzii chimice; influentzeaza reactziile dupa proprietatzile ei (neutre oxidante etc.).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a avea un metru shi trei atmosfere / shun shnitzel expr. (adol. iron.) a fi firav / prizarit
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
- silabatzie: at-mos-fe-ra, at-mo-sfe-ra
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
atmosfera, atmosferesubstantiv feminin
-
- Aceasta noapte fericita... in atmosfera stravezie impaciuirea shia intins. MACEDONSKI O. I 64. DLRLC
- Niciodata mindrul vultur... Acel domn al atmosferei... De o pradasha bogata inca nu sandestulat. ALEXANDRESCU P. 138. DLRLC
- 1.1. Aer care il respira cineva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Dimineatza te deshteptai intro atmosfera groasa shi grea. NEGRUZZI S. I 291. DLRLC
-
- 1.2. Mediul social inconjurator. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: ambiantza
- Casa lui de pustnic... shi atmosfera lenesha shi flegmatica a cafenelei: asta era toata viatza lui. EMINESCU N. 36. DLRLC
-
- 1.3. Stare de spirit care se creeaza in jurul cuiva sau a ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Prinzul sa ispravit intro atmosfera de ghetzarie. SADOVEANU N. F. 160. DLRLC
- A face atmosfera = a crea o anumita stare de spirit (binevoitoare sau rauvoitoare) fatza de o persoana fatza de un scop urmarit etc. II. Unitate de masura a presiunii gazelor DLRLC
-
-
- 2. Masa de gaze shi de vapori aflata intrun spatziu in care au loc reactzii chimice. DEX '09 DEX '98 MDN '00
- 3. Unitate de masura a presiunii gazelor (echivalenta cu greutatea unei coloane de mercur inalta de 76 cm cu o sectziune de 1 cm2 shi corespunzand unei presiuni de 1033 gr pe cm2). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Cazan cu o presiune de 9 atmosfere. DLRLC
- comentariu at (atmosfera tehnica) DLRLC DOOM 2
- comentariu ata atü (atmosfera absoluta) DLRLC DOOM 2
- comentariu atm (atmosfera fizica) DLRLC DOOM 2
-
etimologie:
- atmosphère DEX '09 DEX '98 DN