12 definiții pentru altern

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALTÉRN, -Ă, alterni, -e, adj. (În sintagmele) Unghiuri alterne (interne sau externe) = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate de o parte și de alta a două drepte tăiate de o secantă. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor. – Din fr. alterne, lat. alternus.

altérn, ~ă a [At: NEGRUZZI, S. I, 102 / Pl: ~i, ~e / E: fr alterne] 1 De o parte și de alta. 2 (Gmt; îs) Unghiuri ~e Unghiuri formate două câte două, simetric, de două drepte pe care le taie o secantă. 3 (Bot; d. flori sau frunze) Care cresc pe tulpină de o parte și de alta, la distanță. 4-5 (Bot; d. flori; îs) Alterni-sepal, alterni-petal Petale sau sepale care cresc câte două, la distanță. 6 (Îs) Sistem ~ Sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor.

ALTÉRN, -Ă, alterne, adj. (În sintagmele) Unghiuri alterne (interne sau externe) = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate de o parte și de alta a două drepte tăiate de o secantă. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor. – Din fr. alterne, lat. alternus.

ALTÉRN, -Ă, alterni, -e, adj. (Numai în expr.) Unghiuri alterne interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia (secanta și cîte una din drepte formînd laturile lor). Unghiuri alterne externe = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în afara a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia (secanta și cîte una din drepte formînd laturile lor). Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură care se bazează pe alternarea culturilor pe unul și același teren.

ALTÉRN, -Ă, alterne, adj. n. și f. (În expr.) Unghiuri alterne interne (sau externe) = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în interiorul (sau în exteriorul) a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură care se bazează pe alternarea culturilor pe același teren. – Fr. alterne (lat. lit. alternus).

ALTÉRN, -Ă adj. Unghiuri alterne = unghiurile formate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă; frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) care cresc de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor unei plante la distanțe diferite; (agr.) sistem altern = sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor. [< fr. alterne, cf. lat. alternus].

ALTÉRN, -Ă adj. 1. unghiuri ~e interne (sau externe) = unghiuri formate în interiorul (sau exteriorul) a două drepte paralele tăiate de o secantă. 2. (despre frunze, flori) care crește de o parte și de alta a tulpinii, a ramurilor, la niveluri diferite. (< fr. alterne, lat. alternus)

ALTÉRN ~ă (~i, ~e) 1) (despre unghiuri) Care sunt formate în interiorul (sau în exteriorul) a două drepte paralele întretăiate de o secantă. 2) (despre frunze, flori) Care crește de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurii la niveluri diferite. 3): Sistem ~ sistem care se bazează pe alternarea culturilor. /<fr. alterne, lat. alternus

altern a. 1. Geom. de o parte și de alta; unghiuri alterne, formate de două drepte paralele cu laturile opuse la aceeaș secantă; 2. Bot. frunze așezate unele peste altele de ambele laturi ale cotorului (ca la mesteacăn).

*altérn, -ă adj. (lat. alternus. V. subaltern). Geom. Se zice despre unghĭurile situate în părțile opuse secanteĭ cînd două drepte paralele îs tăĭate de alta. Unghiurĭ alterne interne, situate în ăuntru celor doŭă paralele în partea opusă secanteĭ, cum îs cele doŭă unghĭuri A și B. Unghiuri alterne externe, situate afară din cele doŭă paralele în partea opusă secanteĭ, cum îs cele doŭă unghĭuri C și D. (Unghĭurile alterne interne îs egale între ele, și tot așa și cele alterne externe). Bot. Frunze, flori alterne, așezate de fie-care parte a ramuriĭ, dar nu una în fața alteĭa.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

altérn adj. m., pl. altérni; f. altérnă, pl. altérne

altérn adj. n., f. altérnă; pl. n. și f. altérne

Intrare: altern
altern adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • altern
  • alternul
  • alternu‑
  • alternă
  • alterna
plural
  • alterni
  • alternii
  • alterne
  • alternele
genitiv-dativ singular
  • altern
  • alternului
  • alterne
  • alternei
plural
  • alterni
  • alternilor
  • alterne
  • alternelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

altern, alternăadjectiv

  • chat_bubble (în) sintagmă Unghiuri alterne (interne sau externe) = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate de o parte și de alta a două drepte tăiate de o secantă. DEX '09 DEX '98 DN
    • chat_bubble Unghiuri alterne interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia (secanta și câte una din drepte formând laturile lor). DLRLC
    • chat_bubble Unghiuri alterne externe = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în afara a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia (secanta și câte una din drepte formând laturile lor). DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • chat_bubble (în) sintagmă Sistem altern = sistem de agricultură bazat pe alternarea culturilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.