16 definitzii pentru activ (s.n.)
din care- explicative (10)
- morfologice (4)
- argou (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
ACTÍV A activi e adj. s. n. I. Adj. 1. Care participa (in mod efectiv) la o actziune; harnic vrednic. ◊ Metoda activa = metoda de predare care stimuleaza activitatea personala a elevilor. Populatzie activa = totalitatea persoanelor angajate intro activitate profesionala. ♦ (Mil.) Care este in serviciu efectiv. 2. (Despre corpuri sau substantze) Care realizeaza (intens) un anumit fenomen un anumit efect etc. ◊ (Chim.) Corp activ = corp care intra ushor in reactzie. 3. (Despre diateza verbala) Care exprima faptul k subiectul savarsheshte actziunea. ♦ (Despre vocabular) Care este folosit in mod frecvent in vorbire. 4. (Despre operatzii economice balantze bugete etc.) Care are venituri sau resurse mai mari decat cheltuielile; (despre conturi) care se deschide pentru tzinerea evidentzei unui element concret dintrun patrimoniu shi care face parte din activul bilantzului. II. S. n. 1. Totalitatea bunurilor apartzinand unei persoane fizice sau juridice. 2. (Cont.) Resursa controlata de catre intreprindere k rezultat al unor evenimente trecute shi de la care se ashteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru intreprindere. 3. (In expr.) A avea ceva la activul sau = a fi autorul unei actziuni (grave). A pune ceva la activul cuiva = a pune o actziune (grava) pe seama cuiva. 4. (Ieshit din uz) Totalitatea persoanelor grupate care activa intens in domeniul vietzii politice shi obshteshti. Din fr. actif lat. activus (II shi) rus. aktiv.
activ ~a [At: MAIORESCU CR. III 171 / Pl: ~i ~e / E: fr actif lat activus rs актив] 1 a Care participa efectiv la o actziune Si: harnic sarguincios (pop) sarguitor vrednic. 2 a (Mil) Care este in serviciu efectiv. 3 a (Med; is) Medicament ~ Medicament cu actziune intensa. 4 a (Grm; is) Verb ~ Verb tranzitiv. 5 a (Fin; is) Datorii ~e Sume pentru care eshti creditor. 6 sn Totalitatea bunurilor unei persoane fizice sau juridice. 7 sn Parte a bilantzului care cuprinde mijloacele economice concrete apartzinand unei intreprinderi institutzii sau organizatzii economice. 8 sn (Ie) Ai pune cuiva ceva la ~ A pune o actziune (grava) pe seama cuiva. corectata
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ACTÍV A activi e adj. s. n. I. Adj. 1. Care participa (in mod efectiv) la o actziune; harnic vrednic. ◊ Membru activ = membru al unei organizatzii societati institutzii etc. avand anumite obligatzii shi bucuranduse de drepturi depline in cadrul acelei organizatzii. Metoda activa = metoda de predare care stimuleaza activitatea personala a elevilor. ♦ (Mil.) Care este in serviciu efectiv sub steag. Aparare activa = aparare care foloseshte contraatacuri pentru a slabi shi a nimici fortzele inamice. 2. (Despre corpuri sau substantze) Care realizeaza (intens) un anumit fenomen un anumit efect etc. ◊ (Chim.) Corp activ = corp care intra ushor in reactzie. 3. (Despre diateza verbala) Care exprima faptul k subiectul savarsheshte actziunea. ♦ (Despre vocabular) Care este folosit in mod frecvent in vorbire. 4. (Despre operatzii conturi bilantzuri) Care se soldeaza cu un profit cu un beneficiu. II. S. n. 1. Totalitatea bunurilor apartzinand unei persoane fizice shi juridice. 2. Totalitatea mijloacelor economice concrete care apartzin unei intreprinderi institutzii sau organizatzii economice; parte a bilantzului unde se inscriu aceste mijloace. 3. (In expr.) A avea ceva la activul sau = a fi autorul unei actziuni grave. A pune ceva la activul cuiva = a pune o actziune (grava) pe seama cuiva. 4. Colectiv de persoane care activeaza intens in domeniul vietzii politice shi obshteshti sub conducerea organizatziilor partidului clasei muncitoare sau a organizatziilor de masa. Din fr. actif lat. activus; (II shi) rus. aktiv.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
ACTÍV1 s. n. 1. Colectiv intro organizatzie politica sau intro institutzie de stat format din elementele cele mai devotate shi cele mai ridicate din punct de vedere politic carora li se incredintzeaza o munca de raspundere. Verificarea a dus la o imbunatatzire a muncii organelor de partid shi organizatziilor de partid shi la intarirea spiritului critic shi autocritic. Ea a constituit un puternic stimulent pentru activul de partid shi pentru masa membrilor de partid de a studia marxismleninismul de ashi insushi cit mai adinc linia partidului nostru shi experientza P.C. (b) al U.R.S.S. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 465. A lucra cu activul al educa in spirit comunist inseamna a avea cea mai mare grija pentru creshterea politicoideologica pentru inarmarea iui cu invatzatura lui MarxEngelsLeninStalin. SCINTEIA 1953 nr. 2627. Activul de partid este partea cea mai matura shi mai calita din punct de vedere politic a organizatziilor de partid shi joaca un rol de frunte in viatza shi activitatea lor. SCINTEIA 1953 nr. 2627. ◊ Totalitatea persoanelor care deshi nu fac parte din partidul clasei muncitoare se identifica ideologic cu acesta shi i sprijina munca formind elementul de legatura intre el shi mase. Activul fara partid constituie prin urmare mediul din a carui seva traieshte shi se dezvolta partidul. STALIN O. VII 250. 2.(Fin.; in opozitzie cu pasiv) Totalitatea bunurilor mobile shi imobile care apartzin unei intreprinderi sau unei institutzii; parte a bilantzului unde se inscriu aceste bunuri. ◊ Expr. A avea ceva la activul sau = a fi autorul unei (sau unor) actziuni importante sau grave. A pune ceva la activul cuiva = a pune o actziune pe seama cuiva a pune cuiva ceva la socoteala.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ACTÍV1 s. n. 1. (In oranduirea socialista) Colectiv intro organizatzie politica sau intro institutzie de stat format din elementele cele mai devotate shi mai ridicate din punct de vedere politic carora li se incredintzeaza munci de raspundere. ♦ Totalitatea persoanelor care deshi nu fac parte din partidul clasei muncitoare se identifica ideologic cu acesta shi i sprijina munca formand elementul de legatura intre el shi mase. 2. Totalitatea bunurilor mobile shi imobile care apartzin unei intreprindere sau unei institutzii; parte a bilantzului unde se inscriu aceste bunuri. ◊ Expr. A avea ceva la activul sau = a fi autorul unei actziuni grave. A pune ceva la activul cuiva = a pune o actziune grava pe seama cuiva. (1) Rus. aktiv (2) fr. actif (lat. lit. activus).
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
ACTÍV A adj. (op. pasiv) 1. Care participa intens la o actziune; harnic energic. ◊ Membru activ = membru al unei organizatzii sau institutzii avand anumite obligatzii shi bucuranduse de drepturi depline in cadrul acelui colectiv. ♦ (Mil.) In serviciul efectiv sub steag; in activitate. ♦ (Chim.; despre corpuri) Care intra ushor in reactzie. ◊ Vocabular activ = vocabular folosit in mod curent; verb activ = verb a carui actziune este savarshita de subiectul gramatical. 2. (Fin.; despre operatzii conturi bilantzuri) Care se soldeaza cu un profit. // s.n. 1. Grup colectiv al unei organizatzii politice al unei institutzii etc. care cuprinde elementele cele mai devotate shi mai bine pregatite cu sarcini de raspundere. 2. Totalitatea bunurilor mobile shi imobile care apartzin unei intreprinderi sau institutzii; parte a bilantzului unde se inscriu aceste bunuri. [< lat. activus < ago a face cf. fr. actif. // (1) < rus. (partiinai) aktiv].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ACTIV A I. adj. 1. care participa efectiv la o actziune; harnic dinamic. ♦ membru ~ = membru al unei organizatzii institutzii avand obligatzii shi bucuranduse de drepturi depline. ◊ (mil.) in activitate. 2. (despre corpuri substantze) care intra ushor in reactzie. 3. (despre diateza verbala) care arata k subiectul savarsheshte actziunea. ♦ vocabular ~ = vocabular folosit in mod curent. 4. (despre operatzii conturi bilantzuri) care se soldeaza cu un profit. II. s. n. 1. totalitatea mijloacelor economice ale unei intreprinderi institutzii etc.; parte a bilantzului in care sunt inscrise aceste mijloace. 2. colectiv de membri pe langa un organ de partid care se sprijina in intreaga sa activitate. III. adv. in mod activ. (< fr. actif lat. activus < II 2/ rus. aktiv)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
ACTÍV2 ~e n. 1) Totalitate a bunurilor care apartzin unei intreprinderi sau institutzii; parte. 2) Parte a bilantzului unde se inscriu aceste bunuri. ◊ A avea ceva la ~ul sau a fi autorul unei actziuni. /<fr. actif lat. activus
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
activ a. 1. sarguitor harnic: om activ; 2. care are efect: remediu activ; serviciu activ pozitziunea militarului sub drapel; 3. Gram. care exprima o actziune: verb activ. ║ n. averea unui comerciant in opozitziune cu pasivul sau.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*actív a adj. activus d. agere actum a lucra). Viŭ laborios harnic: om activ. Care lucreaza: principiŭ activ. Energic: remediŭ activ. Datoriĭ active sume datorite tzie de altziĭ. Gram. Verb activ verb transitiv care are un complement direct. Forma activa care arata actziunea. S. n. pl. e Com. Ceĭa ce posezĭ in opoz. cu pasiv ceĭa ce datoreshti. Adv. In mod activ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
actív2 (grup de activishti) s. n. pl. actívuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de gall
- actziuni
actív3 (bunuri) s. n. pl. actíve
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de CristinaDianaN
- actziuni
actív s. n. pl. actíve
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
activ (activul e mai mare decat pasivul).
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
activ active s. n. (intl.) cazier bogat
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
a avea academie / acioala / activ / capital / catastif / cearshaf / jurnal / lista / patalama / salba expr. a avea multe condamnari penale a avea un cazier bogat
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
substantiv neutru (N1) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
activ, activuri / activ, activesubstantiv neutru
- 1. Totalitatea bunurilor apartzinand unei persoane fizice sau juridice. DEX '09 MDA2
- 2. Resursa controlata de catre intreprindere k rezultat al unor evenimente trecute shi de la care se ashteapta sa genereze beneficii economice viitoare pentru intreprindere. DEX '09
- diferentziere Totalitatea mijloacelor economice concrete care apartzin unei intreprinderi institutzii sau organizatzii economice; parte a bilantzului unde se inscriu aceste mijloace. DEX '98
- diferentziere Totalitatea bunurilor mobile shi imobile care apartzin unei intreprinderi sau unei institutzii; parte a bilantzului unde se inscriu aceste bunuri. DLRLC DN
- 2.1. Parte a bilantzului care cuprinde mijloacele economice concrete apartzinand unei intreprinderi institutzii sau organizatzii economice. MDA2
-
- 3. Totalitatea persoanelor grupate care activa intens in domeniul vietzii politice shi obshteshti. DEX '09
- diferentziere Colectiv de persoane care activeaza intens in domeniul vietzii politice shi obshteshti sub conducerea organizatziilor partidului clasei muncitoare sau a organizatziilor de masa. DEX '98
- diferentziere Colectiv intro organizatzie politica sau intro institutzie de stat format din elementele cele mai devotate shi cele mai ridicate din punct de vedere politic carora li se incredintzeaza o munca de raspundere. DLRLC DN
- Verificarea a dus la o imbunatatzire a muncii organelor de partid shi organizatziilor de partid shi la intarirea spiritului critic shi autocritic. Ea a constituit un puternic stimulent pentru activul de partid shi pentru masa membrilor de partid de a studia marxismleninismul de ashi insushi cit mai adinc linia partidului nostru shi experientza P.C. (b) al U.R.S.S. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 465. DLRLC
- A lucra cu activul al educa in spirit comunist inseamna a avea cea mai mare grija pentru creshterea politicoideologica pentru inarmarea lui cu invatzatura lui MarxEngelsLeninStalin. SCINTEIA 1953 nr. 2627. DLRLC
- Activul de partid este partea cea mai matura shi mai calita din punct de vedere politic a organizatziilor de partid shi joaca un rol de frunte in viatza shi activitatea lor. SCINTEIA 1953 nr. 2627. DLRLC
- 1. Totalitatea persoanelor care deshi nu fac parte din partidul clasei muncitoare se identifica ideologic cu acesta shi i sprijina munca formand elementul de legatura intre el shi mase. DLRLC
- Activul fara partid constituie prin urmare mediul din a carui seva traieshte shi se dezvolta partidul. STALIN O. VII 250. DLRLC
-
-
-
- A avea ceva la activul sau = a fi autorul unei actziuni (grave). DEX '09 DLRLC
- A pune ceva la activul cuiva = a pune o actziune (grava) pe seama cuiva. DEX '09 MDA2 DLRLC
etimologie:
- actif DEX '09 MDA2 DN
- activus DEX '09 MDA2 DN
- aktiv актив DEX '09 MDA2