15 definitzii pentru acces (atac)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ACCÉS (1) accesuri (2) accese s. n. 1. Posibilitate de a patrunde drept de a ajunge pana intrun loc sau pana la o persoana; p. ext. intrare. ◊ Cale (sau drum shosea) de acces = drum care face legatura cu o shosea importanta cu o localitate etc. Rampa de acces = portziune de drum in panta care permite urcarea vehiculelor pe o shosea mai inalta pe un pod etc. ◊ Expr. A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea sa mearga undeva a (nu) avea voie sa patrunda undeva. 2. Ansamblu de tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta de obicei la intervale variate. ♦ Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti. Din fr. accès lat. accessus.

acces sn [At: MAIORESCU D. II 134 / Pl: ~e (rar) ~uri / E: fr accès lat accesus] 1 Posibilitate de a ajunge la un loc sau la o persoana. 2 (Med) Tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta la anumite intervale. 3 Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti.

ACCÉS accese s. n. 1. Posibilitatea de a patrunde drept de ajunge pana intrun loc sau pana la o persoana; p. ext. intrare. ◊ Cale (sau drum shosea) de acces = drum care face legatura cu o shosea importanta cu o localitate etc. Rampa de acces = portziune de drum in panta care permite urcarea vehiculelor pe o shosea mai inalta pe un pod etc. ◊ Expr. A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea sa mearga undeva a (nu) avea voie sa patrunda undeva. 2. Ansamblu de tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta de obicei la intervale variate. ♦ Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti. Din fr. accès lat. accessus.

ACCÉS2 accese s. n. Ivire sau revenire a unei stari acute de boala. Cind il apucau accesele de tuse se zguduiau paturile. SAHIA N. 115. ◊ Izbucnire a unei stari sufleteshti trecatoare. Om pornit rasfatzat brutal facuse accese de furie uriashe cautase [inelul disparut]. DUMITRIU B. F. 94. ◊ Fig. Batrina capitala Se piaptana cu grija shi se spala K prinsa deun acces de tineretze. ANGHELIOSIF C. M. I141.

ACCÉS2 accese s. n. Ivire sau revenire a unei stari acute de boala. ♦ Izbucnire a unei stari sufleteshti trecatoare. Fr. accès (lat. lit. accessus).

ACCÉS s.n. 1. Posibilitate de a ajunge de a patrunde intrun anumit loc la cineva etc.; intrare loc pe unde se patrunde undeva. 2. (Med.) Simptome care apar brusc shi determina o stare acuta a unei boli. ♦ (Fig.) Izbucnire trecatoare shi violenta a unei stari sufleteshti. 3. (Cib.) Proprietatea sistemelor de memorie de a permite inregistrarea shi regasirea informatziei. [Pron. acces pl. se suri. / < fr. accès cf. lat. accesus < accedere a sosi a ajunge].

ACCÉS2 ~e n. 1) Manifestare violenta a unei boli; criza; atac. ~ de nervi. 2) fig. Manifestare violenta a unei stari sufleteshti. ~ de furie. /<lat. accessus fr. acces

acces n. 1. intrare: port de un acces ushor; 2. apucare de boala: acces de friguri; 3. fig. mishcare subita shi trecatoare: acces de manie.

*accés n. pl. e (lat. accéssus). Intrare: acces greŭ. Fig. Izbucnire atac: acces de frigurĭ de nebunie de minie. V. toana.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

accés2 (atac izbucnire) s. n. pl. accése

accés (stare morbida izbucnire) s. n. pl. accése

acces pl. accese (medicina) accesuri («intrari»)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ACCÉS s. 1. v. intrare. 2. v. criza.

ACCES s. 1. intrare. (Pe unde este ~ in uzina?) 2. (MED.) atac criza puseu (astazi rar) paroxism (pop.) toana. (~ de hipertensiune.)

Intrare: acces (atac)
acces1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • acces
  • accesul
  • accesu‑
plural
  • accese
  • accesele
genitiv-dativ singular
  • acces
  • accesului
plural
  • accese
  • acceselor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

acces, accesesubstantiv neutru

  • 1. Ansamblu de tulburari clinice ale organismului care se manifesta brusc in stare de sanatate aparenta shi care se repeta de obicei la intervale variate. DEX '09 MDA2 DN NODEX
    sinonime: atac criza
    • format_quote Cind il apucau accesele de tuse se zguduiau paturile. SAHIA N. 115. DLRLC
    • diferentziere Ivire sau revenire a unei stari acute de boala. DLRLC
    • 1.1. Izbucnire violenta (shi trecatoare) a unei stari sufleteshti. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Om pornit rasfatzat brutal facuse accese de furie uriashe cautase [inelul disparut]. DUMITRIU B. F. 94. DLRLC
      • format_quote figurat Batrina capitala Se piaptana cu grija shi se spala K prinsa deun acces de tineretze. ANGHELIOSIF C. M. I141. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.