15 definitzii pentru absentza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ABSÉNTZA absentze s. f. 1. Lipsa a unei fiintze sau a unui obiect din locul unde ar fi trebuit sa se afle. ♦ (Concr.) Semn cu care se noteaza aceasta lipsa. 2. Pierdere brusca shi de scurta durata a cunoshtintzei intalnita in epilepsie. 3. Fig. Neatentzie indiferentza a cuiva. Din fr. absence lat. absentia.

absentza sf [At: DA / Pl: ~tze / E: fr absence lat absentia] 1 Lipsa a unei persoane din locul in care trebuia sa se afle Si: absentare. 2 (Ccr) Semn cu care se marcheaza o absentza (1). 3 Pierdere brusca de scurta durata a conshtiintzei intalnita in unele boli. 4 (Fig) Lipsa de atentzie Si: distractzie.

ABSÉNTZA absentze s. f. 1. Lipsa a unei fiintze sau a unui obiect din locul unde ar fi trebuit sa se afle. ♦ (Concr.) Semn cu care se noteaza aceasta lipsa. 2. Pierdere brusca shi de scurta durata a cunoshtintzei; leshin. 3. Lipsa de atentzie distractzie indiferentza a cuiva. Din fr. absence lat. absentia.

ABSÉNTZA absentze s. f. 1. Lipsa a unei fiintze sau a unui obiect de la locul unde ar fi trebuit sau ar fi putut sa se gaseasca. In acea clipa a absentzei ciobanului se deshteptase in ea minia. SADOVEANU N. F. 20. ♦ Semn cu care se noteaza lipsa cuiva (mai ales dintrun loc de munca). Profesorul ia pus absentza nemotivata. 2. Fig. Distractzie neatentzie indiferentza. Mona a ramas in mina cu pachetul care i la intins profesorul shi care ea la primit mashinal. Se apropie acum de masa shil arunca ushor cu un gest de oboseala de absentza. SEBASTIAN T. 364.

ABSÉNTZA absentze s. f. 1. Lipsa a unei fiintze sau a unui obiect din locul unde ar fi trebuit sa se afle. ♦ Faptul de a nota absentza (1) cuiva; (concr.) semn cu care se noteaza absentza (1) cuiva. 2. Fig. Neatentzie distractzie; indiferentza. Fr. absence (lat. lit. absentia).

ABSÉNTZA s.f. 1. Lipsa a unei fiintze sau a unui lucru (dintrun loc unde ar fi trebuit sa fie). 2. Pierdere brusca shi de scurta durata a cunoshtintzei. ♦ (Fig.) Neatentzie distractzie; indiferentza. [Cf. fr. absence lat. absentia].

abséntza s. f. 1. lipsa cuiva sau a ceva dintrun loc; inexistentza. 2. pierdere brusca shi de scurta durata a cunoshtintzei. 3. (fig.) neatentzie distractzie. (< fr. absence lat. absentia)

ABSÉNTZA ~e f. 1) Lipsa a unei persoane din locul unde ar trebui sa fie. 2) Semn ce marcheaza aceasta lipsa. 3) fig. Lipsa de interes; indiferentza; neatentzie; dezinteres. /<fr. absence lat. absentia

*abséntza f. pl. e (lat. absentio). Lipsa inexistentza in locu cuvenit: absentzele unui elev de la shcoala. Fig. Moment de distractziune de neatentziune de uitare: a avea absentze (mentale). In absentza cuĭva pe cind nu e acolo. V. saracie.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

abséntza s. f. g.d. art. abséntzei; pl. abséntze

abséntza s. f. g.d. art. abséntzei; pl. abséntze

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ABSÉNTZA s. 1. lipsa (rar) lipsire. (~ lui a fost remarcata.) 2. v. distractzie.

ABSENTZA s. 1. lipsa (rar) lipsire. (~ lui a fost remarcata.) 2. distractzie neatentzie. (Este deo ~ condamnabila.)

Intrare: absentza
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • absentza
  • absentza
plural
  • absentze
  • absentzele
genitiv-dativ singular
  • absentze
  • absentzei
plural
  • absentze
  • absentzelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

absentza, absentzesubstantiv feminin

  • 1. Lipsa a unei fiintze sau a unui obiect din locul unde ar fi trebuit sa se afle. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote In acea clipa a absentzei ciobanului se deshteptase in ea minia. SADOVEANU N. F. 20. DLRLC
    • 1.1. concretizat Semn cu care se noteaza aceasta lipsa. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Profesorul ia pus absentza nemotivata. DLRLC
  • 2. Pierdere brusca shi de scurta durata a cunoshtintzei intalnita in epilepsie. DEX '09 MDA2 DN
  • 3. figurat Neatentzie indiferentza a cuiva. DEX '09 MDA2 DLRLC DN
    • format_quote Mona a ramas in mina cu pachetul care i la intins profesorul shi care ea la primit mashinal. Se apropie acum de masa shil arunca ushor cu un gest de oboseala de absentza. SEBASTIAN T. 364. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.