17 definitzii pentru abisal

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ABISÁL A abisali e adj. 1. De abis. ♦ Care se afla sau care traieshte la mari adancimi in mari sau in oceane. Regiune abisala. Animal abisal. 2. Care se refera la subconshtient al subconshtientului. Din fr. abyssal.

ABISÁL A abisali e adj. 1. De abis. ♦ Care se afla sau care traieshte la mari adancimi in mari sau in oceane. Regiune abisala. Animal abisal. 2. Care se refera la subconshtient al subconshtientului. Din fr. abyssal.

abisal ~a a [At: ENC. AGR. / Pl: ~i ~e / E: fr abyssal] 1 De abis. 2 (Is) Groapa ~a Regiune de mare adancime in mari shi oceane. 3 Care se refera la subconshtient. 4 Care apartzine subconshtientului.

abisál a adj. 1 Care apartzine abisului care se refera la abis. ◊ Fig. Prostie abisala. 2 Care se afla sau care traieshte la mari adancimi in mari sau in oceane. Animal abisal.Regiune abisala = zona de mare adancime a fundului marilor shi oceanelor situata sub taluzul continental care se caracterizeaza prin lipsa curentzilor shi a luminii solare prin presiune mare shi prin specii de animale adaptate la aceste conditzii. Depozite abisale = sedimente eupelagice alcatuite din suspensii foarte fine de natura terigena din resturi organice din cenusha vulcanica shi praf cosmic care formeaza pe fundul oceanului planetar maluri calcaroase cu globigerine maluri silicoase cu radiolari shi diatomee shi argile roshii abisale. Fosa abisala = forma majora a reliefului fundului oceanului cu aspect de groapa sau de shantz in general arcuita ale carei adancimi depashesc 6 000 m. Argila roshie abisala v. argila. 3 Care se refera la subconshtient care apartzine subconshtientului. 4 Psihologie abisala = termen generic pentru denumirea curentelor psihanalitice care se ocupa cu studiul straturilor celor mai vechi shi mai profunde ale personalitatzii accentuand rolul fenomenelor psihice al dorintzelor al tendintzelor afective in determinarea psihicului. Doctrina lui S. Freud tzine de psihologia abisala. • pl.i e. /<fr. germ. abyssal.

ABISÁL A abisali e adj. De abis. Regiune abisala = regiunea cea mai adinca din fundul unei mari sau al unui ocean (putind depashi chiar 9000 de metri).

ABISÁL A abisali e adj. (Livresc) De abis. ◊ Regiune abisala = regiune a fundului marii avand adancimea peste 1000 de metri. Fr. abyssal.

ABISÁL A adj. 1. De abis. ◊ Zona abisala (shi s.n.) = regiune de fund a marilor shi a oceanelor cu adancimi mai mari de 2000 de metri; animal abisal = animal adaptat vietzii in conditziile speciale ale acestei zone. 2. Care se refera la subconshtient al subconshtientului. [Cf. fr. abyssal].

abisál a adj. 1. referitor la abis. ◊ regiune ~a = zona de mare adancime a fundului marilor shi oceanelor. 2. referitor la subconshtient. (< fr. abyssal)

abisál a abisali e adj. De abis: de la mari adincimi (in mari shi oceane).

ABISÁL ~a (~i ~e) 1) Care tzine de abis; caracteristic abisului. ◊ Zona (sau regiune) ~a cea mai adanca zona (sau regiune) din mari shi oceane. 2) Care tzine de subconshtient; care se refera la subconshtient. /<fr. abyssal

*abisál a adj. (d. abis fr. abyssal). De abis din abis: fauna abisala. K de abis foarte adinc: adincimile abisale ale oceanelor. V. prapastios.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

abisál adj. m. pl. abisáli; f. abisála pl. abisále

abisál adj. m. pl. abisáli; f. sg. abisála pl. abisále

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

FOSA ABISÁLA s. (GEOGR.) depresiune oceanica groapa abisala.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

abisal(engl.= abysal) m. al fundului oceanic care include regiuni cu adancimi de peste 2 000 m caracterizate prin absentza luminozitatzii prin temperatura scazuta presiune ridicata raritatea org. shi lipsa curentzilor marini.

campie abisala (engl.= abisal plain) forma de relief caracteristica fundurilor oceanice; se intinde intre piemont shi marginea dorsalei mediooceanice (sau a fosei oceanice cand aceasta apare). Suprafatza sa aproape plana corespunde sedimentelor care au acoperit neregularitatzile crustei oceanice. C.a. sunt traversate de depr. alungite (shantzuri abisale) shi coline abisale de origine vulcanica.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

ABISÁL A (< fr. germ.) adj. 1. Care se afla la mari adincimi in mari shi oceane (ex. zona a.); care traieshte la adincimi in mari shi oceane (ex. animal a.). ♦ Depozite a. = sedimente eupelagice alcatuite din suspensii foarte fine de natura terigena din resturi organice din cenusha vulcanica shi praf cosmic care formeaza pe fundul Oceanului Planetar miluri calcaroase cu globigerine miluri silicoase cu radiolari shi diatomee shi argile roshii abisale. ♦ Roca a. = roca intrusiva plutonica consolidata la mari adincimi ale scoartzei terestre din corpuri batolitice lacolitice etc. Groapa sau fosa a. = forma majora a reliefului fundului oceanelor cu aspect de groapa sau shantz avind adincimi ce depashesc 6.000 m axata pe o ruptura a scoartzei terestre. Regiune a. = zona de mare adincime a fundului marilor shi oceanelor (76/100 din Oceanul Planetar) situata sub taluzul continental ce cuprinde platourile shi gropile a. 2. Psihologie a. = termen folosit adesea pentru desemnarea curentelor psihanalizei: doctrina lui Sigmund Freud; „psihologia individuala” a lui Alfred Adler; „psihologia analitica” a lui C.G. Jung sh.a. P.a. ishi propune sa studieze straturile cele mai profunde shi mai vechi ale personalitatzii zone ce nu sint direct accesibile conshtiintzei. 3. Categorii abisale = categorii ale inconshtientului care in conceptzia lui L. Blaga determina stilistic toate creatziile culturale ale umanitatzii.

Intrare: abisal
abisal adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • abisal
  • abisalul
  • abisalu‑
  • abisala
  • abisala
plural
  • abisali
  • abisalii
  • abisale
  • abisalele
genitiv-dativ singular
  • abisal
  • abisalului
  • abisale
  • abisalei
plural
  • abisali
  • abisalilor
  • abisale
  • abisalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

abisal, abisalaadjectiv

  • 1. De abis. DEX '09 DLRLC DLRM MDA2 DN MDN '00 NODEX
    • 1.1. Care se afla sau care traieshte la mari adancimi in mari sau in oceane. DEX '09
    • 1.2. Regiune abisala = regiunea cea mai adanca din fundul unei mari sau al unui ocean (putand depashi chiar 9000 de metri). DLRLC MDN '00 NODEX
      • diferentziere Regiune abisala = regiune a fundului marii avand adancimea peste 1000 de metri. DLRM
      • diferentziere (in) sintagma Groapa abisala = regiune de mare adancime in mari shi oceane. MDA2
      • diferentziere Zona abisala (shi abisal s.n.) = regiune de fund a marilor shi a oceanelor cu adancimi mai mari de 2000 de metri. DN
    • 1.3. geografie Fosa abisala = depresiune oceanica groapa abisala. Sinonime
    • 1.4. Animal abisal = animal adaptat vietzii in conditziile speciale ale acestei zone. DN
  • 2. Care se refera la subconshtient al subconshtientului. DEX '09 MDA2 DN MDN '00 NODEX
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.