13 definiții pentru levată

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LEVÁTĂ, levate, s. f. 1. Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașinile de semitort sau de filat dintr-o filatură. ♦ Cantitate de fire toarse obținută prin această operație. 2. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă pe baza unei cărți mai mari sau a unui atu. – După fr. levée.[1]

  1. În original, probabil incorect: mașinile de semitors. cata

leva sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (îvr) ~vea / Pl: ~te / E: fr levée] 1 Totalitate a cărților de joc pe care câștigătorul are dreptul să le adune de pe masă. 2 (Pex) Cărți ridicate de câștigător. 3 (Tex) Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline cu fir de pe mașinile de semitors sau de filat. 4 (Pex) Cantitate de fir obținută prin efectuarea levatei (3).

LEVÁTĂ, levate, s. f. 1. Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașinile de semitort sau de filat dintr-o filatură. ♦ Cantitate de fire toarse obținută prin această operație. 2. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă în baza unei cărți mai mari sau a unui atu. – După fr. levée.

LEVÁTĂ1, levate, s. f. Cantitatea de fire toarse care se află pe țevile fuselor mașinii de filat după înfășurarea completă a acestora.

LEVÁTĂ2, levate, s. f. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților luate cu o carte mai mare sau cu un atu.

LEVÁTĂ s.f. 1. Totalitatea cărților de joc pe care le strânge de pe masă cel care a câștigat la un moment dat. 2. Cantitate de fire toarse aflată pe țevile mașinii de filat după înfășurarea acestora. [< it. levata, cf. fr. levée].

LEVÁTĂ s. f. 1. totalitatea cărților de joc pe care le strânge de pe masă cel care a câștigat la un moment dat. 2. scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașina de filat după înfășurarea acestora; cantitatea de fire obținută. (după fr. levée)

levată f. totalitatea cărților căzute și pe care jucătorul are drept să le ridice (= fr. levée).

levátă f., pl. e (it. levata, id.). Luarea maĭ multor cărțĭ de joc la o bună lovitură: frumoasă levată!

levea sf vz levată

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

levátă s. f., g.-d. art. levátei; pl. leváte

levátă s. f., pl. leváte

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

levátă (leváte), s. f. – Manevră la jocul de cărți. Fr. levée, sau mai curînd it. levata.

Intrare: levată
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • leva
  • levata
plural
  • levate
  • levatele
genitiv-dativ singular
  • levate
  • levatei
plural
  • levate
  • levatelor
vocativ singular
plural
levea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

leva, levatesubstantiv feminin

  • 1. Operație de scoatere a mosoarelor sau a țevilor pline de pe mașinile de semitort sau de filat dintr-o filatură. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.1. Cantitate de fire toarse obținută prin această operație. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. (La jocul de cărți) Totalitatea cărților pe care unul dintre jucători le poate ridica de pe masă pe baza unei cărți mai mari sau a unui atu. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.